Rauchenecker, 1e kwartet

Over Georg Rauchenecker en zijn
eerste strijkkwartet in c  (1874)

Ook Georg Wilhelm Rauchenecker (1844-1906) behoort nu tot de vergeten componisten terwijl zijn vele symfonieën, soloconcerten, koorwerken en kamermuziek tijdens zijn leven veel werden gespeeld en gewaardeerd. Geboren in München heeft hij viool, piano en orgel leren spelen en bekwaamde zich in compositie en directie. Als concert- en kapelmeester, pianodocent,  conservatorium-directeur en dirigent was hij actief in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Hij  leerde o.a. Richard Wagner goed kennen. Bij Wagner thuis in Zwitserland werden de Beethoven kwartetten uitgevoerd waarbij Rauchenecker de 2e vioolpartij voor zijn rekening nam.

Georg Rauchenecker
Georg Wilhelm Rauchenecker

Aan kamermuziek componeerde Rauchenecker een blaasoktet,  een strijksextet, een pianokwintet en 6 strijkkwartetten die zelden meer worden uitgevoerd, helaas! Gelukkig is het  1e kwartet in c  uit 1874 onlangs door het Winterthurer Streichquartett op CD gezet waardoor wij het hebben “ontdekt” en nu graag ten gehore brengen.

Met het eerste thema van het openingsdeel Allegro impetuoso lijkt Rauchenecker te refereren naar Wagners  Siegfried Idyll  en ook Beethovens geest is niet ver weg. De lieflijke melodie van het 2e deel Andante moderato vormt min of meer het hoogtepunt van het kwartet en doet denken aan een Lied ohne Worte van Mendelssohn. Dan volgt het korte, stevige Allegro vivace met daarin een fraai trio. Het kwartet eindigt met een overtuigend Allegro con fuoco waarin een pulserend eerste thema effectief contrasteert met een tweede lyrische melodielijn.

Naar aanleiding van deze pagina is het Pythagoras Kwartet gecontacteerd door Frank Rauchenecker uit Noord-Duitsland, nakomeling van Georg Wilhelm. Hij blijkt nog meer kwartetten van zijn voorvader in een archief in Wuppertal ontdekt te hebben. Meer informatie hierover kunt u via ons ontvangen.