Daniël en Samuel de Lange jr, romantische Nederlandse componisten
De gebroeders Daniël de Lange en Samuel de Lange jr. hebben in de tweede helft van de 19e eeuw een belangrijke rol gespeeld in het Nederlandse muziekleven. Daniël onder meer als koordirigent, cellist, recensent en mede-oprichter van het Amsterdams Conservatorium, Samuel als componist, pianist en organist met eigen orgelmethode.
Zij vormden in hun jonge jaren een cello-pianoduo en maakten concertreizen door Europa.
Beiden schreven prachtige, romantische muziek. De deels onbekende en vaak niet uitgegeven composities liggen nog in diverse archieven, zoals die van het conservatorium in Stuttgart waar Samuel een groot deel van zijn leven als directeur en componist actief is geweest. Meer informatie, geluidsopnames en videos vind je op www.stichtingdelange.nl .
Samuel de Lange jr., strijkkwartet nr. 2, opus 18 in C
(ca 1860)
Met zijn 2e strijkkwartet wint Samuel de Lange de compositieprijs van het conservatorium van Brussel.
Samuel de Lange jr (1840-1911) – Strijkkwartet Nr. 2, Opus 18, in C
Daniël de Lange, Adagio voor solo-cello en strijkkwartet, opus 7
Het Adagio Opus 7 van Daniël de Lange is oorspronkelijk geschreven voor kwartet en solo-cello maar werd in de vorm van (solo)cello met piano terug gevonden. Jascha Albracht heeft een arrangement gemaakt voor de oorspronkelijke bezetting. Op het concert van 1 maart 2007 vertolkte hij de solo-cello-partij in samenwerking met het Pythagoras Kwartet.
Daniël de Lange (1841-1918) – Adagio Opus 7 voor solo-cello en strijkkwartet (arr. J. Albracht)
Deze eerste geluidsopnames van bovenstaande werken zijn live-opnames van het Pythagoras Kwartet, m.m.v. Jascha Albracht in de solo-cello-partij in het Adagio van Daniël de Lange, tijdens het concert op 1 maart 2007 voor de Sociëteit Waalre in het Waalres Museum.