Wie zijn wij

Het Pythagoras Kwartet wordt opgericht door vier musici die allen een exacte studie afgerond hebben (3 x natuurkunde en 1 x wiskunde), vandaar ook de keuze voor Pythagoras als naamgever van ons kwartet. Zelf muziek maken is onze passie. Musiceren biedt tevens een mooie balans tussen de exacte en creatieve hersenhelften.

De huidige leden van het strijkkwartet Pythagoras zijn Frederik Bas en Hein Otto Folkerts (viool), Hylke Hoogeveen (altviool) en Werner Marinelli (cello).

Pythagoras Kwartet
Pythagoras Kwartet (foto Rob Wieringa)

Sinds begin 2016 kan Hylke wegens omstandigheden niet meer volop spelen en vervangt Lucas Hagemans hem op de alt.

Pythagoras Kwartet in de Knoptoren Sint-Oedenrode
Pythagoras Kwartet in de Knoptoren Sint-Oedenrode  met Lucas Hagemans (foto Cor van Oorschot)

Het Pythagoras Kwartet ontstaat na een geslaagd strijksextetproject (Brahms, Op. 18) waaraan Ariël de Graaf en Werner deelnemen. Zij vragen vervolgens Hein Otto en Job Oostveen erbij en starten in de zomer van 1999 het Pythagoras Kwartet. Sinds medio 2006 verzorgt Hylke de altpartij, Frederik is de nieuwe primarius vanaf februari 2015. Zowel Hylke en Werner als Hein Otto en Ariël kennen elkaar van een gezamenlijk NSO-jaar en allen, inclusief Job, Frederik en Lucas, zijn ook lid (geweest) van het Philips Symfonie Orkest (PSO).

Het kwartet repeteert frequent bij elkaar thuis, bestudeert ieder werk zeer grondig en neemt regelmatig les om het kwartetspel op een hoger niveau te tillen. In de loop der jaren krijgen wij les van Theo Olof (oud lid Concertgebouworkest), Jacek Wasowicz (toen violist in Het Brabants Orkest), Evert Jan Schuur en Martin Lohman (viooldocenten), Jascha Albracht (cellist in Metropole-orkest), Gertjan Leuverink (oud-altist in het Concertgebouworkest), Anne Wiersum, Cindy Albracht en Meintje de Roest (violistes resp. altiste in het Gelders Orkest), Laura de Lange (concertpianiste en betachterkleinkind van Samuel de Lange, zie ook zijn 2e kwartet en de première ervan), en Lucas Vis (dirigent, componist en cellist).
Aan het eind van iedere repetitieperiode brengt het Pythagoras Kwartet de werken graag ten gehore op een mooi podium.

Pythagoras Kwartet met Theo Olof
Het Pythagoras Kwartet na een geslaagde les van Theo Olof (midden), 20-01-2002

In 2018 bestaat het Pythagoras-kwartet 19 jaar en heeft veel fantastische strijkkwartetten mogen spelen. Zo stonden op onze lessenaar bekende kwartetten …

  • Joseph Haydn, Opus 20/4 (uit de Sonnen  Quartette), Opus 76/1 en 76/4 Sonnenaufgang (beide uit de Erdödy Quartette)
  • Wolfgang Amadeus Mozart, KV 428, KV 458 Jagd en KV 465 Dissonanten  (alle uit de Haydn Quartette)
  • Felix Mendelssohn, Opus 44/2
  • Ludwig van Beethoven, Opus 59/2 en 132
  • Franz Schubert, Rosamunde, Der Tod und das Mädchen en het kwartet in g, Opus Posthumus
  • Robert Schumann, Opus 41/3
  • Antonin Dvorak, Opus 51  en Opus 96  Amerikaans kwartet
  • Johannes Brahms, Opus 51/1  en Opus 67
  • Alexander Borodin, kwartet nr. 2

… maar ook onbekendere werken:

Voor het volledig overzicht, zie onze speellijst.

Daarnaast voert het Pythagoras Kwartet ook prachtige projecten uit met een vijfde persoon. In 2007 betreft het een literair-muzikaal project in samenwerking met de acteur Herbert Platzer. Wij verzorgen een avondprogramma voor de Sociëteit Waalre waarbij Herbert een boeiend betoog houdt over het cultureel-literaire leven in en om Wenen in de 17e en 18e eeuw, gelardeerd met werken van componisten die in diezelfde periode in Wenen actief waren (Haydn, Mozart, Schubert, Beethoven).
Herbert draagt in 2009 gedichten voor die hij uitzoekt, passend bij de vier delen van het kwartet in F van Benjamin Britten. Het fantastische Dover Beach van Samuel Barber voor strijkkwartet en zangstem voeren we uit met bariton Wim Ritzerfeld (2013) en mezzosopraan Amber Breunis (2018) tijdens onze grootste Duitsland Tour.

Op de volgende video is het Pythagoras Kwartet te zien en horen in de samenvatting van het concert van 15 november 2011 in de Willibrorduskerk in Waalre, gemaakt door de locale TV-omroep.
kwartet-W
Een mooi project vormt in 2013 de samenwerking met de bariton Wim Ritzerfeld, waarbij het prachtige Dover Beach van Samuel Barber ten gehore wordt gebracht, in combinatie met liederen uit de cyclus Farwell, Earth’s Bliss van Geoffrey Bush.

In 2017 wordt naast de strijkkwartetten een Samuel de Lange programma ingestudeerd voor een verjaardagsconcert van een betachterkleinzoon van Samuels broer Daniël. Het programma bestaat uit het 1e deel uit de 2e cellosonate, het 3e deel uit het 2e strijkkwartet, het 2e deel uit het pianokwintet, diverse liederen voor sopraan en piano, en de liedcyclus Ein Frühes Liebesleben voor sopraan, strijkkwartet en harp, gespeeld op piano.

De eerste buitenlandse tournee leidt in de zomer van 2018 naar Noord Duitsland met 3 concerten in Hamburg, Börgerende en op het eiland Rügen. Naast strijkkwartetten van Beethoven en Rauchenecker – in aanwezigheid van de betachterkleinzoon van de componist, tevens onze gastheer in Stralsund – brengen we ook Dover Beach van Barber ten gehore, deze keer met sopraan Amber Breunis – onze gastvrouw in Hamburg.

We krijgen wel eens te horen dat Pythagoras een nerdige naam voor een strijkkwartet is. Nou zien wij de term nerd niet als belediging, we zijn natuurlijk wel bèta’s   😉
Maar we willen onze criticasters graag wijzen op het Engelse Pythagoras Ensemble  (pythagorasensemble.com), dat in hun blog (c.q. reviews) uiting geeft aan het feit dat de gekozen naam rondweg   b r i l l i a n t   is:

Pythagoras Quartet in Holland
Pythagoras Quartet – what a brilliant choice for a string quartet’s name – though there is already another in Holland …

Daarnaast duiken in 2014 op youtube de  Pythagoras Strings  op, een professioneel Duitstalig ensemble dat zich ook met onze Griekse wijsgeer verbonden voelt (pythagoras-strings.de).